Saffranssnurror med Pistagefyllning

04.12.2014 13:43

Dubbel sats på bild

Saffranssnurror med Pistagefyllning

Tid: 2h Ugn: 200´ 11-12 min. Antal: 40st.

 

Deg:

Smör 200 g

Mjölk 5 dl

Jäst 50 g

Salt 1 tsk

Saffran 1 g

Russin 1½ dl

Vanilj 2 tsk

Bakpulver 1 tsk

Mjöl 1½ l

 

Fyllning:

Smör 150 g

Mandelmassa 200 g

Pistagenötter 75 g

Pistage essens 1½ tsk

Farinsocker 1½ dl

Ströbröd 50 g

Äkta vanilj 2 tsk

Vatten 2½ msk

 

Deg:

Smula sönder Jäst i en bunke, strö över salt. Rulla runt jästen

så att saltet fastnar på jästen.

Smällt smör i kastrull, häll i mjölken samt saffranet värm till 37´

Häll i bunken, blanda ner socker och vanilj. Rör tills det smält.

Lägg i russin om så önskas. Ger väldigt saftiga bullar. Låt jäsa i 30 min.

Fyllning:

Hacka eller mal pistagenötterna, smula sönder mandelmassan,

tärna smöret och lägg i vaniljen,farinet. Kör sedan blandningen i

Micron i ca: 1-1½ min. Blanda tills allt löst sig.

Blanda ner kallt vatten, ströbröd samt pistageessensen rör till

en jämn smet.

Stjälp upp degen på mjölat bakbord, knåda degen så luften går ur den.

Dela i två delar, gör en rulle, tryck ut den och sedan kavla ut den.

Ca: 5-7 mm tjock ”avlång”. Bred på fyllning. Rulla på länden,

dra ut rullen något. För att utjämna rullen.

Skär ca: 2 cm breda bitar, lägg dem i cupcakés

formar----> bevarar saftigheten kvar i bakverket, vanliga pappersformar

släpper ut det som smälter under bakningen.

Låt jäsa ytterligare 30 min på plåt, pensla med ägg och strö på pärlsocker.

Grädda i mitten av ugnen i ca: 11- 12 min.

Att tänka på när man bakar med saffran, är att jäsningen blir

väldigt aggressive, så bakar man dubbel sats. Var två och baka.

Have fun !!!