Smul Rabarberbottnad Äppelkaka med kanel

30.05.2015 14:57

 

Smul Rabarberbottnad Äppelkaka med kanel

 

Tid: 1h         Ugn: 180¤

 

2dl tärnad späda (0,5cm) Rabarber

2st klyftade Äpplen

3/4 dels dl råsocker

¾ dels dl blöt farinsocker

1½ msk potatismjöl

1 dl havregryn

1msk Kanel

1 lös nypa salt

1 msk sirap

 

100 gr smör

2 dl socker

2 ägg

1 tsk vaniljsocker

4 ½ – 5 dl vetemjöl beroende på densitet

2 tsk bakpulver

1½ dl mjölk

1 lösnypa salt

 

Förberedelser:

skölj ev. Skala, tärna den späda rabarbern i 0,5 cm bitar.

Skala två äpplen, ta bort kärnhus och klyfta i 0,5 cm.

Blanda råsocker, farinsocker, kanel samt salt.

Lägg i frukterna, blanda, låt stå och dra.

Smält smör, täck botten med havregryn,

i en form med löstagbar botten.

Ta en sked och ös över lite av det smälta smöret.

 

Smet:

knäck två ägg, tillsätt sedan socker, vaniljsocker samt salt.

Vispa vitt och pösigt, rör sedan ner mjöl, bakpulver &

mjölken. Vänd ner resten av smöret.

Plocka upp äppelbitarna ur sockerblandningen.

Tillsätt potatismjölet & sirap i rabarber/sockerblandningen.

Klicka över den i formen, ovanpå gryn & smöret.

Häll sedan över smeten.

Till sist tryck ner till hälften, de sockrade äppelnitarna

i ett snyggt mönster. Grädda sedan i 40 min på 180¤

Lösgör formkragen direkt den kommer ut ur ugnen

med hjälp av en kniv längs kanten.

Låt svalna lite, pudra sedan över florsocker &

Serveras ljummen med vaniljvisp eller vispad grädde.

Lycka Till :)